Praktijk voor Remedial Teaching

Wat is RT?

Wanneer een Remedial Teacher inschakelen?
Soms lukt het een kind niet om de leerstof eigen te maken. Ondanks de inzet van uw kind, u als ouder(s) en de leerkracht. Hierdoor ontstaat een leerachterstand. Dit is het juiste moment om een Remedial Teacher in te schakelen.

Het is de taak voor een Remedial Teacher om uit te zoeken welke leerstrategie er bij uw kind past. Maatwerk is hierin belangrijk, passend bij de leerbehoeften van uw kind.

Doel
Het uiteindelijke doel is dat uw kind zelfstandig de leertaken in de klas kan hervatten op het gebied van spelling, rekenen of lezen. Uw kind leert passende leerstrategie├źn en/ of vaardigheden. Daarnaast doet uw kind succeservaringen op, waardoor hij (weer) meer zelfvertrouwen en een hogere motivatie krijgt.

Is bijles hetzelfde als Remedial Teaching?
Er is een duidelijk onderscheid tussen Remedial Teaching en bijles.
Bijles is een herhaling van de aangeboden lessen in de klas.

Bij Remedial Teaching wordt:

  • Gericht gekeken naar het niveau van uw kind en naar wat uw kind nodig heeft om verder te komen.
  • Planmatig gewerkt en uitgezocht welke leerstrategie het beste bij uw kind past.
  • Gekeken naar de manier waarop uw kind zich de leerstof eigen maakt. Het gaat dus niet alleen om de inhoud van het vak. Hierdoor kan het voorkomen dat de Remedial Teacher andere stof behandelt dan op dat moment op school behandeld wordt.
Remedial Teaching is dus vooral onderwijs, zo afgestemd op de behoefte van uw kind dat een vastgelopen leerproces weer op gang komt.